Rehberlik Servisi

SERVİSİMİZ HAKKINDA

Rehberlik; bireyin kendini gerçekleştirmesi sürecinde;  kendini tanıması, yetenek, yeterlik ve ilgilerini keşfetmesi, karşılaştığı sorunlarla başa çıkmayı, sorunlara çözüm yolu geliştirmeyi öğrenmesi, mutlu ve faydalı yaşaması yolunda bireye verilen profesyonel yardımdır.

Öğrenciler rehberlik servisine şahsen başvurabildikleri gibi aile, öğretmen, idare tarafından da yönlendirilebilirler.

Rehberlik servisi; eğitsel, mesleki, bireysel rehberlik alanlarında hizmet vermektedir.

Rehberlik süreci; aile, öğretmen, öğrenci ve ilgili tüm birimlerin işbirliğine dayalı yürütülür.

Okulumuz rehberlik servisi, etkili ve faydalı hizmet sunabilmek için:

·        Çalışmalarını,  belirlediği hedeflere dayalı olarak, demokratik ve insancıl bir anlayışla sürdürmeyi,

·        Öğrencilerin hayattaki seçimlerini etkileyecek gelişmeleri ve değişiklikleri takip etmeyi,

·        Bireyleri, kendilerini ilgilendiren fırsatlardan haberdar etmeyi, ilke edinmiştir.

REHBERLİK SERVİMİZİN HEDEFLERİ

Öğrencilerin;

·        İnsan ilişkilerine değer veren, insanları eşit gören, bireysel farklara önem veren, empati kurabilen,

·        Duyarlı,

·        Kendilerine ve topluma faydalı,

·        Doğru ve gerçekçi amaçlar belirleyip bu doğrultuda yaşayan,

·        Kendini tanıyan,

·        Seçimlerinde doğru kararlar verebilen,

·        Karşılaştığı sorunları olgunlukla karşılayıp bu sorunlar için etkili çözüm yolları üretebilen,

·        İlgi, yetenek ve yeterliklerini fark edip bunları en üst düzeyde kullanabilen,

·        Bilime önem veren,

·        Ortak insani değerlere sahip çıkıp, bu değerleri yaşatan,

·        Mutlu, sağlıklı,

·        Düzenli yaşamı prensip edinen bireyler olarak topluma katılmalarında rehberlik etmektir.

REHBERLİK SERVİMİZİN ÇALIŞMALARI

·        Bireysel görüşmeler yapar,

·        Grup görüşmeleri yapar,

·        Aile, öğrenci ve öğretmen seminerleri düzenler,

·        LGS  hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapar,

·        Liseye geçiş konusunda müşavirlik yapar,

·        Lise tanıtım gezileri düzenler,

·        Eğitim-öğretim yılı başında 5. sınıflara oryantasyon hizmeti sunar,

·        Özel eğitim sınıfı öğrenci ve velilerine gerekli danışmanlık hizmetini verir,

·        Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin  topluma kaynaşma sürecinde öğrenci ve velisine rehberlik eder,

·        Öğretmenlere müşavirlik eder,

·        Öğrenci ve velileri ilgilendiren güncel duyuruları yapar,

·        Öğrencilerin ders başarılarını, ilgi ve yeteneklerini dikkate alarak geleceklerine yön verecek seçimler yapmalarına  ve girişimlerde   bulunmalarına rehberlik eder.

·        Uzman desteğine ihtiyacı olduğu tespit edilen öğrencileri ilgili yerlere yönlendirir.

REHEBERLİK SERVİSİ NE YAPMAZ?

·        Birey adına karar vermez.

·        Bireyin kişiliğinde ve yaşam koşullarında değişiklik yapmaz.

·        Kişileri yargılamaz, ödül-ceza vermez.

·        Yönetmez.

·        Tedavi etmez.

REHBERLİK SERVİSİ;

YOL GÖSTERİR, YÖNLENDİRİR, FARK ETTİRİR!